Frukttårta med citronfromage

Frukttårta fylld med citronfromage och garnerad med rostat mandelhack, hallon, vindruvor, ananas och carambole. Fruktjuicegelé täcker tårtan och gör den saftig.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Tårtbotten:
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl potatismjöl
  • Citronfromage:
  • 5 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 3/4 dl strösocker
  • Rivet skal och saft av 1/2 citron
  • 1 msk citronlikör
  • Dekoration:
  • 125 g hallon
  • 1 skiva konserverad ananas i juice
  • Ca 20-30 gröva vindruvor
  • 1 carambole
  • 150 g sötmandel, skållad, hackad och rostad
  • Gelé:
  • 2 dl ananasjuice
  • 2 dl gelésocker Multi

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form, ca 23 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de båda mjölsorterna och bakpulvret. Vänd ner detta i smeten och blanda väl.
  4. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt kakan stå en stund innan den stjälps upp på bakduk. Låt kakan svalna.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Krama ur dem och smält dem i en kastrull över svag värme på spisen eller 10 sekunder i mikron på full effekt. Låt gelatinet svalna lite grann.
  6. Dela äggen i gulor och vitor och lägg dem i separata skålar. Vispa vitorna till hårt skum.Vispa grädden. Vispa sedan äggulorna poröst med strösockret. Tillsätt citronskal, -saft och -likör.
  7. Ta lite av ägguleblandningen och blanda med de upplösta gelatinbladen och rör om. Häll tillbaka allt i ägguleskålen och rör om ordentligt. Tillsätt grädden och blanda försiktigt ner äggviteskummet.
  8. Täck skålen med plast och ställ den kallt i 1 timme.
  9. Dela tårtbotten i tre bottnar. Bred nästan hälften av citronfromagen över den första botten. Gör likadant med nästa och täck med den översta botten. Bred fromage runt om tårtans kant.
  10. Tänk dig tårtan delad i åtta bitar och placera delade vindruvor på fyra av de tänkta bitarna. Lägg hallon på de andra. Lägg bitar av ananas i mitten.
  11. Blanda ananasjuice och gelésocker Multi i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning och koka 30 sekunder. Låt geléet svalna lite grann och skeda det sedan över frukten.
  12. Strö rostad mandel runt tårtan med hjälp av en sked, så att den fastnar runt kanterna. Dekorera med skivad carambole.
  13. Ställ tårtan i kylen tills den ska serveras.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…

Fynda ”Best Wine in box”
229 kr