Fullkornsbröd i lergryta

Saftigt gott bröd som skärs i tunna skivor och njuts till frukost eller fika. Det går utmärkt att göra dubbel sats, två lergrytor ryms samtidigt i ugnen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 4 ½ dl vatten
  • ½ dl matolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk sirap
  • 2 dl rårivna morötter
  • 1 dl vetekli
  • 1 ½ dl linfrö
  • 1 ½ dl solroskärnor
  • 8 dl rågsikt
  • 3 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Börja med att lägga lergrytan i ljummet vatten minst 20 minuter. Torka av den och pensla med matolja, även i locket.
  2. Rör ut jästen i vattnet.
  3. Rör ner de övriga ingredienserna, degen kan vara något kladdig.
  4. Lägg över degen i lergrytan, sätt på locket och ställ in grytan i kall ugn.
  5. Starta ugnen på 200 grader, efter en timme sänks temperaturen till 175 grader, grädda ytterligare 30 minuter (totalt 1 ½ timme).
  6. Låt brödet kallna i lergrytan.

Kommentarer

Mycket enkelt recept. Tyckte dock att det gav en känsla av "bakpulverbröd", tyvärr inget bröd jag ska göra igen.
Tack för ett gott recept! Mycket enkelt och lättlagat! Gjorde det igår kväll & provsmakar det nu! :) Hade ingen sirap så jag tog honung istället & bytte ut vetekli mot kruskakli - jättegott! Skulle kanske inte skada med lite mer salt, men d blir nästa gång! Var dock lite osäker på om den skulle gräddas högt el lågt i ugnen, hade den näst längst ner!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…