Gammaldags äppeltårta

Gammaldags äppeltårta

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 700-800 g skalade och tunt skivade äppelklyftor
  • 100 g russin
  • ½ -1 dl strösocker
  • Rivet skal av 1 citron

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till pajdegen men spar ett halvt ägg till pensling. Låt degen vila en stund i kylen. Klä en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter, med tre fjärdedelar av degen. Varva äppelklyftorna med en blandning av russin, socker och citronskal i pajskalet.
  2. Kavla remsor av resterande degbit och lägg överst som ett galler. Pensla med uppvispat ägg.
  3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 175 grader, 70-75 minuter. Den kan verka "rinna över" när den tas ur ugnen, men pajskalet suger upp saften medan tårtan svalnar. Servera tårtan ljummen eller kall, eventuellt med vispad grädde.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…