Gluten och laktosfria bullar

Att baka glutenfritt kan vara knepigt eftersom degen inte blir samma som med vanligt mjöl och därför ska man jäsa degen lite längre än med vanliga bulldegar. Kolla glutenfria mixen noga om ni är laktosintoleranta, några mixar innehåller laktos.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 5 dl laktosfri mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl socker
  • 4 tsk kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 13-15 dl glutenfri mjölmix
  • Fyllning
  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 msk smaksättning
  • t.ex. kanel,
  • vaniljpulver
  • eller pepparkakskrydda.
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Pärlsocker

Gör så här

  1. Smält smöret i kastrullen på svag värme. Häll i mjölken i det smälta smöret så det blir fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke och häll över lite av mjölkblandningen i så att jästen löses upp, häll i resten av mjölken, kardemumman, saltet och sockret. Rör om.
  3. Börja med 12 dl glutenfritt mjöl i smeten och rör om ordentligt, här efter kan du hälla på pö om pö tills degen inte är så värst kladdig längre. Glutenfri deg blir oftast lite lösare än vanlig deg så ge inte upp. När du tycker den börjar lossna lite från kanterna sätt över en handduk och låt den jäsa minst 1 timme.
  4. Blanda undertiden socker och den valfria smaksättningen i det rumsvarma smöret och rör om till en smet som är jämn och mjuk nog att breda ut på bulldegen.
  5. Ta en stor näve glutenfritt mjöl och sprid ut över bakbordet och tippa ut degen. Knåda i 5-10min och tillsätt lite mjöl om det behövs. Halvera sedan degen.
  6. Kavla ut första halvan till en avlång kaka som är ungefär 1 cm tjock. Bred ut hälften av smörblandningen på kakan och rulla ihop den från långsidan. Skär sedan bitar som är ca 4-6 cm tjocka.
  7. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt, täck över med en bakduk och låt dom jäsa i 1 timme till. Fortsätt med andra deghalvan.
  8. Sätt ugnen på 225 grader, knäck ägget till penslingen och vispa ihop ordentligt med en gaffel. Pensla varje bulle så den blir blank och strö över lite pärlsocker på toppen.
  9. Sätt in en plåt i taget i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg. Låt bullarna sedan svalna under en bakduk.
  10. Ät upp!

Kommentarer

Jo, glömde skriva laktosfritt smör, hehe. Är man dock känslig mot laktos så tål man oftast baksmör eftersom fetthalten är så hög och då innehåller det inte lika mycket laktos.
smör innehåller ju laktos..

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…