Glutenfritt frukostbröd

Luftigt och enligt dottern väldigt gott.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g jäst
  • 100 g smält margarin
  • ½ dl sirap
  • 17 dl vatten
  • 3 dl glutenfritt havregryn
  • 2 dl Fibrex
  • 2 msk psylliumskal
  • Rivna morötter
  • Russin efter smak
  • ½ dl linfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 tsk salt
  • 2 dl kesella
  • 2 kg (2pkt) Finax mjölmix
  • Pensling: ägg

Gör så här

  1. Vatten, havregryn, fibrex och mattfett värms upp tillsammans med hälften av vattnet. så att det blir som en gröt.
  2. Tillsätt resten av vattnet och låt vätskan bli 37 grader
  3. Tillsätt psylliumskal och jäst och sirap och kesella. Rör om och låt blandningen svälla i 10 min.
  4. Sätt i det mesta av mjölblandningen, bakpulver och salt. Spara lite mjöl till utbakning.
  5. Arbeta degen väl i maskin. Låt degen jäsa 30 min. Dela degen i bitar och rulla till bollar. Degen känns kladdig men med mjöl på händerna så går det bra. Gör en plåt och grädda. När första plåten är i ugn så gör nästa plåt annars så jäser brödet och flyter ut om man gör alla plåtar på en gång. Låt jäsa ca 5 min på plåt innan gräddning.
  6. Garnering: Vallmofrö eller bovetekross
  7. Ugn 225 12-14 min

Kommentarer

Luftigt, saftigt och jättegott bröd! Inte för sött heller som jag tycker att mycket matbröd kan vara. Full pott ifrån mig :-)
Hur mycket rivna morötter ska det vara i? Är ju väldigt mycket vätska i det och det lär ju påverka degen en del.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…