Godaste formbrödet

Ett underbart formbröd!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl special
  • 0,25 dl havregryn
  • 0,25 dl linfrö
  • ½ tsk brödkrydda
  • 3 dl vatten

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°C. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt de torra ingredienserna, bortsett från en knapp deciliter av vetemjölet som läggs åt sidan så länge.
  2. Bearbeta degen, gärna i maskin, tills den känns smidig. Om den klibbar, arbeta in lite vetemjöl i taget tills den slutar klibba.
  3. Smörj en brödform (1,5 liter) med lite matolja, var noga med att även smörja kanterna ända upp. Tryck ut degen jämnt i botten på formen, täck med bakduk och låt jäsa i 35-40 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200°C. Snitta brödet med en vass kniv, pensla eller spraya med vatten och strö över lite solrosfrön.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter, och ha gärna ugnens grillelement på under de sista fem minuterna för att få lite extra färg på brödet.
  6. Lossa formen och låt brödet svalna på galler under bakduk.
  7. TIPS!!
  8. Om man vill kontrollera att ett bröd är färdigt är det bara att knacka på undersidan; låter det ihåligt är det färdigt!

Kommentarer

Har nyss gjort det här brödet, det står nu på galler och svalnar under bakduk. Lätt recept att följa, och det ser väldigt gott ut! Ska snart provsmaka :)
Supergott bröd som var underbart att rosta. Fungerar fint att skiva och frysa in.
Bakade detta idag nu på morgonen. Ett väldigt lättbakat bröd som blev perfekt trots att jag bytte ut hälften av vetemjölet mot finaste kärn eftersom specialen tog slut. Dock kommer jag att ha i 1 tsk salt nästa gång. Det saknades tycker jag.
Snart 50 och har nu bakat mitt livs första matbröd. Det blev detta recept Lite spetsat med mer havregryn och linfrö bara. Kanske gjorde fettet i linfröt att det inte smulade för det gör det inte. Har skivat det i frysen och tar fram det vi ska ha och rosta. Sparat detta recept som en superfavorit och dessutom min premiär. Hade allt utom brödkrydda och saltade lite istället. Två satser i en form = perfekt till brödrosten. Och jag penslade med vatten och strödde solrosfrön enl receptet. Samt satte på grill en stund Vackra supergoda bröd! TACK!!!
Allt nedan gäller dubbel sats! Bröd utan matfett blir lättare torra/smuliga, jag hade i 40g margarin. Bröd utan salt tappar ibland vissa smaker (precis som pasta och ris), jag hade i 2 tsk. Hade inte havregryn hemma så det fick bli vtetekli (gör brödet ännu saftigare jfr havregryn). Limporna blev helt OK, vill man ha färg så pensla med vispat ägg och grädda i botten av ugnen hellre än grill/övervärme/mitten på ugnen. Att knacka i botten på formbröd i formen är svårt... En teststicka i brödet är lättare :-)
Väldigt gott! Enkelt, och dessutom inte några konstiga ingredienser... första försöket blev lite misslyckat, jag tror inte att jag bearbetade degen tillräckligt... men andra försöket: MUMS :)
Supergott bröd!!! Hade min mamma till att göra brödet och hon gjorde dubbel sats. Inte svårt alls att göra enligt henne, jag får väl prova själv nästa gång.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…