Görans veterutor

Dessa trevliga veterutor varierar lite i smak tack vare garneringen. På ett enkelt och rationellt sätt bakas vetebrödet ut i en långpanna och skärs sedan i rutor.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 pkt jäst, 50 g
  • 125 g smör eller margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 10-11 dl vetemjöl
  • Pensling:
  • 1 ägg
  • Garnering:
  • ½ dl pärlsocker
  • ½ dl råsocker
  • ½ dl hackad sötmandel
  • ½ dl hackade hasselnötskärnor

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan samt ägg, socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
  3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills degen släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen med resten av mjölet. Kavla ut degen till en stor platta, ca 30x40 cm.
  5. Smörj en långpanna, 30x40 cm. Lägg ner degplattan i långpannan. Nagga degen tätt med gaffel. Låt degen jäsa övertäckt ytterligare ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Pensla degen med uppvispat ägg. Strö över pärl- och råsocker, hackad mandel och nötter i diagonala rader. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter.
  7. Låt kakan svalna något i långpannan innan den skärs i 30 rutor. Ta upp rutorna och låt dem kallna på galler.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept