Göteborgs godaste bröd

Det här är Prinsens födelsedagsbröd som bjöds på frukosten som hölls på hans födelsedag

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Första dagen:
  • 40-50g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl rågsikt
  • Andra dagen:
  • 7 dl vatten
  • 2 msk salt
  • 2 msk matolja
  • 12 dl rågsikt
  • 2 dl havrekli (vetekli går lika bra)
  • 1½ dl havregryn
  • 5-6 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Första dagen:
  2. Lös jästen i vattnet, tillsätt rågsikt och rör till en slät smet. Dett kan med fördel göras i matberedarens bunke som sedan får stå framme med locket på eller plastfolie. Låt stå till nästa dag.
  3. Andra dagen:
  4. Tillsätt övriga ingredienser och låt matberedaren arbeta degen i minst 10 minuter. Jäst i bunken i 30 min.
  5. Häll upp degen, utan att arbeta den på bakbordet. Dela, försiktigt, i fyra bitar. Vik ihop varjet bit till en boll. Vik in hörnen under klumpen. Placera bröden på en smord plåt. Låt jäsa i 30 min.
  6. Sätt in bröden i 250 grader i 10 min och sänk därefter värmen till 200 grader och låt bröden stå inne i ytterligare 30 min.

Kommentarer

Ett fantastiskt gott bröd som jag gjort många gånger. Lena
Supergott bröd!!! Dessutom var det kanonlätt att göra=)
Tjock och knaprig skorpa, god smak och lättbakat dessutom! Full pott.
Jättegott bröd, lätt också att sätta en fördeg på kvällen, då är ju lite av jobbet gjort. Detta kommer jag att göra flera gånger. 5 i betyg. mvh Tina
Super gott!l höll sig bra även att äta dagen efter baket!
Eftersom jag är göteborgare men deporterad till Bålsta provade jag detta bröd av nostalgiska skäl och blev inte besviken. Toppen! Som allt annat från Gbg som man minns. Lena Sköldberg
På förekommen fråga ang. salt. Eftersom receptet är såpass likt det jag redan skrivit om i tidigare kommentar (varianter på samma recept) skulle jag säga att 1msk salt är lagom för ett osalt bröd. (ta för allt i världen inte bort salt helt från receptet, det behövs för både jäsning och smakutveckling.)
Det här brödet var jättegott och enkelt att baka eftersom det inte behöver knådas. Jag tog lite mindre salt än i receptet och det blev bra för min smak. Brödet blev knaprigt och gott och lagom grovt. Det här receptet hamnar absolut i receptpärmen :) Tack för ett kanonrecept!
Ja, det går att ta mindre salt, men jaggillar salt bröd
Hejsan! Det här brödet verkar jättegott och jag tänkte prova att baka det idag och imorgon. Vill bara fråga, ska det vara så mycket salt som 2 msk? Går det att ta mindre salt, t.ex. 2 tsk? Jag återkommer med kommentar när jag smakat :) Mvh Sara
Kanongott bröd, har redan blivit en favorit hos oss. Enkalt att göra också vilket är ett plus.
Kanongott bröd, är redan en favorit hos oss. Enkelt att göra också vilket är ett plus.
Jättegott bröd.
Väldigt likt ett recept som jag just lade in http://www.matklubben.se/recept/vaar_kokboks_surdegsbroed_79052.html Finns lite tips där på vad man kan ha i samt göra på andra sätt.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…