Gräddig färskost à la Provence

Syrlig och god färskost till lantbröd, ostbricka och som pålägg till det mesta. Smaksätt med det du gilar.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 liter filmjölk
  • 1½-2 dl vispgrädde
  • ½-1 tsk salt

Gör så här

  1. Häll filmjölk och grädde i en gryta. Värm under omrörning till cirka 45º.
  2. Slå vätskan i en silduk eller kaffefilter och låt stå och rinna av i cirka 4 timmar.
  3. Lägg ostmassan i en skål och blanda ner salt och smaktillsats med en gaffel. Forma runda ostar eller lägg i en burk och kyl.
  4. Vasslen (det som runnit av) är utmärkt att använda som degvätska till syrliga eller mörka matbröd.
  5. Förslag på smaksättningar:
  6. 1-2 tsk vitlökspulver
  7. 1 kruka färsk gräslök, finskuren
  8. ½ liten burk champinjoner, väl avrunnen och finhackad
  9. 15-20 st skalade räkor, väl avrunna och finhackade

Kommentarer

Det tar inte lång tid egentligen, cirka 10-15 minuter kanske...
Hur lång tid tar det innan det blir 45 grader??? tänkte testa med grönpeppar och ha till Charkisar :-)

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…