Gratinerad meloncocotte med tokajzabaione

Lite krånglig att göra, men värd det.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • ½-1 mogen melon, ca 500 g
  • 1 dl russin
  • 2-3 msk grovhackade citronmelissblad
  • Tokajzabaione:
  • 3 äggulor
  • 3 msk socker
  • ¾ dl tokajervin (3 eller 5 puttonos) eller sauternesvin
  • Limesockrade jordgubbar:
  • ½ liter jordgubbar
  • Skalet av en limefrukt
  • 3 msk socker

Gör så här

  1. Dela och kärna ur melonen och skär melonköttet i tärningar. Hacka citronmelissen grovt och blanda den med russinen och melonköttet i en skål. Fördela blandningen i fyra ugnssäkra formar.
  2. Dela varje jordgubbe i minst fyra delar. Strimla eller riv det yttersta skalet på en limefrukt och blanda med 3 msk socker. Blanda hälften av limesockret med jordgubbarna, spara resten till serveringen.
  3. Dela äggulorna från vitorna och lägg dem i en teflon- eller rostfri kastrull (ej aluminium). Tillsätt 3 msk socker och vispa det hela några minuter. Koka upp lite vatten till ett vattenbad i en kastrull som är något större än den med äggvispet.
  4. Sätt ugnen på högsta värme eller grill. Tillsätt vinet till äggvispet och fortsätt vispa intensivt, nu i det heta vattenbadet. Var noga med att vispa över hela kastrullens botten tills en tjock och luftig äggkräm blir resultatet.
  5. Fördela krämen över melonen i formarna. Hjälp till med sked så att äggkrämen kommer ner mellan melonbitarna. Ställ formarna på en plåt i övre halvan av ugnen i några minuter och håll dem under uppsikt tills de fått vacker färg.
  6. Servera meloncocotterna nygräddade och varma eller ljumna. Placera varje skål på en tallrik och placera de limesockrade jordgubbarna runt omkring som dekoration. Srö det resterande limesockret över jordgubbarna och servera omgående.
  7. Ett väl kylt, sött mousserande vin smakar utmärkt till denna dessert.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…