Gratinerad örtpotatis

Fin potatis som får ett krämigt täcke med smak av örter - ett gott tillbehör till kött och fisk eller en helt vegetarisk rätt i sig.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg potatis av fast sort
  • 1 lök
  • 2 mejlikor
  • 1 lagerblad
  • 8½ dl mellanmjölk
  • 1½ dl kaffegrädde
  • 50 g smör eller margarin
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 knivsudd riven muskotnöt
  • 1 knivsudd kajennpeppar
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 2 msk riven parmesanost
  • 1 dl riven ost
  • 1 knppa blandade färska örtkryddor

Gör så här

  1. Borsta och skölj potatisen och koka den mjuk med skal. Skala löken och späcka den med nejlikor och lagerblad. Blanda mjölk och grädde och värm upp det.
  2. Smält matfettet i en kastrull och bryn mjölet guldbrunt under omrörning. Späd med mjölkblandningen, lite i taget och låt koka upp.
  3. Skala och pressa i vitlöken. Lägg i den späckade löken och krydda med salt, peppar och lite muskot. Lägg på locket och sjud på svag värme i 20 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
  4. Sila såsen genom en nätsil, smaka av med kajennpeppar och citronsaft och rör ner parmesanosten. Skala potatisen. Skölj och hacka örterna. Blanda ner dem i såsen.
  5. Lägg potatisen en låg, ugnsfast form. Häll över örtsåsen och strö över osten. Grädda i ca 15 minuter i ugnen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept