Gretas bärtårta med vaniljfromage

Vacker sommartårta med len vaniljfromage och hemgjord hallonsylt mellan bottnarna. Receptet skickades in till ICA-Kurirens tårttävling av Gunilla Ohlsson i Vingåker. Ur ICA-Kuriren nr 29-30/12.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Bottnar:
  • 3 ägg
  • 1½ dl socker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • Vaniljfromage:
  • 4½ gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 2 1/4 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • eller
  • 1½ msk vaniljsocker
  • 5 dl vispgrädde
  • Hallonsylt:
  • 300 g hallon (frysta går bra)
  • 3/4 dl vatten
  • 2 1/4 dl syltsocker
  • Gelé:
  • 2 gelatinblad
  • 1/4 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 dl vatten
  • Garnering:
  • Blåbär
  • Hallon

Gör så här

  1. Bottnar:
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker mycket poröst. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ned i äggblandningen. Rör om och häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 35 minuter. Stjälp upp och låt kallna. Diska formen.
  4. Fromage:
  5. Blötlägg gelatinbladen. Låt äggulor, socker och mjölk (används vaniljstång ska den snittas upp, vaniljkornen skrapas ur och läggas i tillsammans med stången) sjuda till en kräm i en kastrull under omrörning. Ta upp vaniljstången. Ta upp gelatinbladen och rör ned dem i den varma krämen. Låt kallna. Vispa grädde och vaniljsocker och rör ihop krämen och grädden.
  6. Hallonsylt:
  7. Blanda hallon och vatten i en kastrull och låt koka 2 minuter. Tillsätt syltsocker och låt koka ytterligare 2 minuter. Låt svalna.
  8. Dela kakan i två bottnar. Bred sylt på båda bottnarnas snittyta. Spara 1/3 av sylten till garnering. Lägg den undre botten i formen med snittytan uppåt.
  9. Fördela fromagen på den under botten och lägg på den övre botten med snittytan mot fromagen. Kyl tårtan minst 4 timmar. Den kan också frysas innan den dekoreras, men tänk då på att ta fram den i god tid för att tina. Bred resten av sylten på tårtan och dekorera med bär.
  10. Gelé:
  11. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Blanda vatten och saft i en liten kastrull. Ta upp bladen ur vattnet och lägg dem i kastrullen. Hetta bara upp så mycket att gelatinet smälter. Låt kallna så att geléet börjar tjockna. Skeda gelé över den dekorerade tårtan och låt den stå i kylskåp ca 40 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…