Grönsakspaj med kesella

En smakrik paj som är lätt att äta =) Kan kännas lite krånglig att göra med är faktiskt inte det när man väl kommit igång...väl värd besväret iallafall =)

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdeg;
  • 2 dl fyra sädesslagsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 6 msk isvatten
  • 100 g kallt margarin eller smör
  • En nypa salt
  • Fyllning:
  • 4-6 morötter (400 g)
  • 1-2 purjolökar (250 g)
  • 1 knippe persilja
  • 5 dl lätt kesella
  • 2 ägg
  • 3 msk mannagryn
  • 1 dl riven parmesan
  • svartpeppar
  • rivet skal av ½ citron

Gör så här

  1. Blanda mjölsorterna med saltet. Hacka ihop mjöl och smör. Tillsätt isvattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Slå in i plastfolie och kyl i 20 minuter.
  2. Skala morötterna och skär i tunna skivor, strimla purjon fint. Koka upp saltat vatten och låt morötterna koka i 3 minuter. Tillsätt purjon efter 2 minuter och låt den koka med 1 minut.
  3. Ta av grönsakerna och kyl dem med kallt vatten. Ta av persiljebladen och hacka dem fint. Låt kesellan rinna av i en sil.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform ca 25 cm i diameter.
  5. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä formen med degen så det blir ca 3 cm höga kanter. Nagga degen och förgrädda i 15 minuter nedersta falsen i ugnen.
  6. Separera äggen och blanda äggulorna med kesellan, rör ner mannagrynen, parmasan och persiljan. Krydda med peppar salt och citronskal och blanda ner grönsakerna.
  7. Ta ut pajformen ur ugnen och låt den svalna lätt. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i kesellen. Häll smeten i formen och jämna till ytan, grädda pajen ca 1 timma.
  8. Skär i bitar och servera varm eller kall.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…