Grov rågbrödslimpa med kakaokross

Kakaokross, som har blandats i brödet, ger både smak och lite knaprighet. Skållningen bör stå i rumstemperatur minst 8 timmar.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Till skållning:
  • 3 dl vatten
  • 2 1/4 dl rågkross (150 g)
  • 1 ½ dl solrosfrön (80 g)
  • 2 msk linfrö
  • 1 msk havssalt
  • Till degen:
  • 25 g jäst
  • 1 ½ dl filmjölk
  • 3/4 dl mörk sirap
  • 2 msk honung
  • 2 dl grovt rågmjöl (100 g)
  • 4 ½ dl vetemjöl (275 g)
  • ½ dl kakaokross
  • Rågmjöl att strö över

Gör så här

  1. Skållning: Koka upp vattnet. Blanda kross, frön och salt i en skål. Häll på vattnet. Täck över med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur minst 8 tim.
  2. Degen: Smula ner jästen i en degskål. Värm filen till 37°. Tillsätt sirap och honung. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt allt mjöl och den skållade rågblandningen. Degen ska vara ganska lös. Arbeta degen ca 5 min i maskin och minst lika länge för hand. Blanda ner kakaokrosset. Låt jäsa 45 min under bakduk.
  4. 4. Klicka degen direkt i en smord avlång form, 1 1/2 liter. Strö på lite rågmjöl och låt jäsa ca 45 min under bakduk.
  5. Sätt ugnen på 175°. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min.
  6. Ta upp brödet ur formen och låt det svalna utan bakduk. Låt gärna brödet mogna till nästa dag.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…