Grundrecept på rågsurdeg

Det tar lite tid att göra denna rågsurdegen men det lönar sig att göra den. Den överlever hur länge som helst i kylskåpet bara du matar den (med mjöl och vatten) en gång per vecka. Och sen förvarar du den i kylskåpet och när du känner för att baka så tar du bara ut den. Enkelt och bra!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 ¾ + 1 dl rågmjöl
  • 1 ½ dl rivet äpple ( ett helt äpple ungefär)
  • 1 ½ + ½ dl ljummet vatten.

Gör så här

  1. DAG 1
  2. Blanda 1 ¾ rågmjölet med det rivna äpplet och 1½ dl med det ljumna vattnet i en rymlig burk.
  3. Rör om ordentligt, sätt på ett lock (löst) och låt burken stå i rumstemperatur eller ett något varmare ställe.
  4. DAG 2-3
  5. Rör om en gång om dagen.
  6. DAG 4
  7. Nu bör blandningen vara lite bubblig och dofta syrligt. Blanda i ytterligare 1 dl rågmjöl och ½ dl ljummet vatten. Rör om.
  8. DAG 5
  9. Surdegsgrunden är klar att använda.
  10. Spara en klick till kommande bak.
  11. Surdegen förvaras i kylskåpet och överlever hur länge som helst om du "matar" den då och då.
  12. Ungefär en gång per vecka kan du mata den enligt propotionerna ½ dl vatten ½ dl rågmjöl.
  13. Om surdegen växer sig för stor så kan du ta bort lite när du matar den.
  14. Lycka till!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…