Grytstekt kyckling med chokladsky

God kyckling med apelsin, rött vin, lök, paprika och mörk choklad.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 stor kyckling, 1,3–1,5 kg, färsk eller tinad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • Svartpeppar
  • Några timjankvistar
  • Apelsinskal + hinnor
  • 1–2 msk olivolja + smör
  • 2 lagerblad
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 10 schalottenlökar
  • 3 röda paprikor
  • 2 1/2 msk vetemjöl
  • 1/2 kalvbuljongtärning
  • 1/2–1 msk soja
  • 2 msk finriven riktigt mörk choklad
  • 12–16 stora gröna oliver

Gör så här

  1. Gnid fågeln utan och innan med halverad vitlöksklyfta.
  2. Olja inuti och utanpå. Gnid insidan med salt och peppar, stoppa in timjan och apelsinresterna från förrättsberedningen. Knyt samman benen med bomullssnöre och gnid utsidan med salt och peppar.
  3. Hetta upp olivolja med smör i stekgryta.
  4. Bryn kycklingen runt om. Tillsätt vitlöksresterna, timjan, lagerblad, vin och vatten. Lägg på lock, låt koka upp och sänk till svag värme. Låt puttra under lock tills lårbenet lätt lossar från sitt fäste. Tar 50–60 minuter.
  5. Skala åtta av lökarna och bryn dem hela i smör.
  6. Lägg ner dem i stekgrytan med kycklingen (efter cirka 35 minuter) att puttra färdigt. Låt vila cirka 15 mi­nuter svept i aluminiumfolie och handduk innan du skär loss bröstfiléerna samt lårbenen.
  7. Dela och ansa paprikorna, fräs dem i lite fett på hög värme.
  8. Ta upp.
  9. Såsen:
  10. Finhacka resten av lökarna (2 st), fräs till mjuk glansighet i stekpanna, lägg över i medelvarm kastrull, rör i vetemjöl och späd med silad kycklingsky plus vatten, tillsammans 6 deciliter.
  11. Koka upp och sjud på låg värme 5 minuter under lock.
  12. Smaka av med soja, rör i cho­klad och låt inte såsen koka efter det.
  13. Servera med chokladskyn, potatisklyftor, lök och värmda paprikabitar och oliver.
  14. Tips!
  15. Servera denna rätt som huvudrätt på en trerättersmiddag där förrätten är Sardinsallad på kavring och desserten Pepparkakscheesecake med ädelost.
  16. Att dricka genom hela middagen Boira' Sangiovese 2006 från Italien eller svartvinbärsdryck smaksatt med en slurk koncentrerad körsbärssaft för alkoholblyga.
  17. Samtliga rätter finns bland mina recept!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@zeta

Gazpacho

Kall tomatsoppa, lika god till lunch som till förrätt. Enkel att göra och lätt att förbereda, låt den gärna stå i kylen över natten,…