Gyllengul påsktårta

God mandeltårta som även kan förberedas dagen innan, ända fram till garneringen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Tårtbotten:
  • 200 g sötmandel
  • 1 msk potatismjöl
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • Kräm:
  • 4 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör eller margarin
  • Garnering:
  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g färgad marsipan
  • strösocker

Gör så här

  1. Skålla och skala mandeln. Låt den torka och mal den sedan med mandelkvarn. Blanda den med potatismjöl.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa till en hård och blank maräng.
  3. Rör ner mandelblandningen i marängen. Rita två cirklar på bakplåtspapper, 24 cm i diameter och bred ut smeten i dem.
  4. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter och låt kallna.
  5. Blanda äggulor, grädde och socker i klickar av smöret, och sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig.
  6. Låt krämen svalna och lägg ihop bottnarna med krämen emellan och ovanpå. Vispa grädden och spritsa runt kanten.
  7. Forma ägg av marsipanen och rulla i socker. Lägg på tårtan.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@neta71

Mammas ansjovistårta

Det är världens godaste och enklaste ansjovistårta. även de som inte tycker om fisk äter denna tårta. Perfekt till påsk och midsommar, men även…

@soleado

Apelsinmunk

En unik söt efterrätt till Påskfesten. Min inspiration kommer från spanska buñuelos de viento (vindmunkar) från Almogía Málaga, ett arabiskt recept som detta är…

@fetgnu

Krämig chilisill

Sillen är en viktig del i våra högtider. Jul, påsk och midsommar är sillen i centrum. Själv älskar jag sälta, krämighet och hetta! Därför…