Halvmörkt matbröd på mormors vis

För ett lite nyttigare bröd men fortfarande enkelt att göra.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Ca 10 dl rågsikt
  • 50 g jäst
  • 8 dl vatten
  • 1 dl vetekli eller grahamsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl olja
  • Alternativ till smaksättning:
  • Honung
  • Brödsirap
  • Lingon
  • Valnötter
  • Solrosfrön
  • Pensla:
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Värm vatten fingervarmt, lös upp jästen. Blanda i salt, olja, rågsiktsmjöl och vetekli samt valda smaksättare.
  2. Jäsning i bunke ca 30 min.
  3. Forma till limpor. Jäs degen i 30 min i 2 st brödformar. Pensla på ägg.
  4. I 200 graders ugn ca 30 min. Låt svalna under handduk.
  5. Det går att variera smaksättning med lingon (ca 1 - 1,5 dl) och/eller hackade valnötter (ca 1 dl).

Kommentarer

Gott, lätt och kul att variera! Men mer mjöl behövs. Går även att baka bägge limporna bredvid varandra på en plåt, med uppvikt bakplåtspapper emellan bara, så att de inte fastnar. Ev pensla lite olja mellan dem också.
väldigt lös deg att göra limpor av,mycket extra mjöl behövdes. annars goda!

Liknande recept