Irländsk chokladtårta

En oemotstånligt god tårta att avsluta middagen med.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad
  • 3/4 dl starkt kaffe
  • 3 msk whisky
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 3 äggulor
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 droppar bittermandelolja
  • 3 äggvitor
  • Glasyr:
  • 150 g vit choklad
  • 2 msk whisky
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • Garnering:
  • Lätt tinade hallon
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Ugn: 175°
  2. Dela chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en värmetålig skål tillsammans med kaffe och whisky. Låt chokladen smälta över vattenbad.
  3. Rör smör och socker ljust och poröst. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt kraftig omrörning.
  4. Tillsätt chokladsmeten, vetemjöl och bittermandelolja. Rör till en jämn smet.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i smord och bröad form, gärna med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan vila någon minut innan den stjälps upp och får kallna.
  7. Bryt sönder den vita chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Tillsätt whiskyn och låt det smälta över vattenbad. Tag upp skålen och låt chokladen svalna.
  8. Vispa grädden löst. Rör försiktigt ner den i chokladen. Låt krämen tjockna men inte stelna. Bred glasyren över kakan. Garnera med hallon och citronmeliss.
  9. Kakan går att frysa utan glasyren.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@suss_b

Maffig chokladtårta

Härlig och mäktig chokladbomb! Två kladdkakor med mjölkchokladkräm som fyllning och mörk chokladkräm till topping!

@juls

Chokladtårta

Detta är en riktigt god och enkel tårta att göra! Den är fyllig och en garanterad hit!