Iskall nyårsdröm

Det här receptet hittade jag i Allers för några år sedan, och sedan dess är den en självskriven dessert för nyårsmiddagen. Så otroligt god och dessutom så gnistrande vacker att se på att man nästan skäms för att äta upp den! Den smakar ljuvligt av mandel och vit choklad, och det allra bästa tillbehöret är en enkel hallonsås.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Mandelbotten:
  • 300 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2 msk potatismjöl
  • Fyllning:
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 msk konjak
  • Sås:
  • 250 g frysta hallon
  • 2-3 msk socker
  • Garnering:
  • Ätliga silverkulor
  • Flagad mandel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Riv mandelmassan. Vispa upp äggen och blanda med mandelmassa och potatismjöl. Lägg smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 20 minuter. Låt kakan kallna och lossa den från formen, ev med hjälp av en vass kniv.
  2. Diska och torka formen och lägg ned kakan igen. Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad. Vispa upp äggen i en stor bunke och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ned konjak och sist grädde. Bred ut moussen över kakan i formen, täck med plastfolie och frys minst 3 timmar.
  3. Tina hallonen till såsen och mixa med socker efter smak. Sila för en slät sås, om du tycker det behövs.
  4. Låt tårtan stå framme ca 30 minuter före serveringen, garnera med silverkulor och flagad mandel och servera med hallonsåsen.

Kommentarer

Gjorde denna till nyåret 2007, mycket god, och väldiigt lyxig att lila ögonen på. :-)

Liknande recept