Jättegod rabarberkaka med kolaglasyr

Den här kakan bakar jag alltid i rabarbertider! Men den går också bra att göra på djupfrysta rabarber. Kolaglasyren är en perfekt brytning mot den syrliga rabarbern, jättegott! OBS! Det ska inte vara bakpulver i denna kaka (så jag har inte glömt att skriva dit det).

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Kakan:
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl smält smör (ca 150 g)
  • 3 dl vetemjöl
  • Rabarberbitar
  • Kolaglasyren:
  • 2 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner smält, svalnat smör och mjölet i äggsmeten. Häll smeten i en smord springform med löstagbar kant (ca 25 cm i diam.) och tryck ner rabarberbitarna i smeten.
  2. Grädda kakan i ca 30 minuter i 175 grader (den ska vara lite mer än halvklar). Medan kakan är i ugnen kokas kolaglasyren. Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och koka ca 15-20 minuter. Bred på glasyren på kakan, sätt in i ugnen igen i ca 10 minuter tills kakan är helt klar.
  3. Låt svalna, ät och njut! Kakan är så god i sej själv så varken vaniljsås eller grädde behövs till.

Kommentarer

Supersmaskig! Bjöd på den på jobbet och den blev en klar succé! Gjorde den dagen innan, värmde på den och bjöd på glass till! Mums!
Blev en riktig favorit!
Lättlagad och jag håller med, ingen grädde eller vaniljsås behövs. Mums
Den här kakan är väldigt lättbakad och vansinnigt god! :) 10+ poäng!
Verkligen kanongod! Den kommer jag att servera åtskilliga gånger i sommar.
Verkligen en jättegod kaka! Har blivit ombedd att bjussa på den igen. (Var lite för snål på rabarbern första gången så det kan vara bra att skriva in vilken mängd rabarber som kan vara lämplig.)
Blev besviken på denna kaka efter ha läst alla bra kommentare.vare sig jag eller fika gästerna tyckte den var god .
Det godaste rabarberkakan jag ätit. Självlart en femma.
Kanongod !Bakade den med glutenfritt mjöl i en mindre långpanna.
Super god!
Helt klart en av mina nya favoriter. Självklart högsta betyg. TACK!
Jättegott. Bakade till 4th of July festiviteter här i USA. Verkligen gott. Jag lät min kolaglasyr bli vällagad och den blev lagom knaprig på topp. Bra recept.
Enar mig till skaran av gillarna. Jättegod!
MUMS! Håller med, väldigt god kaka.
HJÄLP vilken god kaka. En klar 6:a av5
en jättegod o trevlig kaka högsta poäng från mig!!
Denna kaka bakar jag mer än ofta , helt Oslagbar ...
Nog bland de onyttigaste jag lagat på länge. Men helt sjukt god så de är de lätt värt. 7 stjärnor :)
Har precis avnjutit denna underbara kaka, den är verkligen JÄTTEGOD. En självklar 5:a. Tack för ett toppenrecept och en Glad Midsommar M V H Kerstin
Mycket god rabarberkaka. Mums... Tack för det goda receptet!
gör en likadan ,men kakan är äggfri! eller mjölkfri eller glutenfri!
Den godaste rabarberkakan jag någonsin smakat. Kombinationen av syrlig rabarber o söt kolasås slår allt!
Tack för din enkel recept. Det var bra.
Bästa rabarberkakan någonsin. Både lättbakad och otroligt god. Har bakat den hur många gånger somhelst och tröttnar aldrig. Tusen tack för kanonrecept!
Hej!! Det skall bli spännande att smaka den här kakan. Den står nu i ugnen med glasyren på. Det luktar så gott. Tack för ett lätt o lite annorlunda rabarberrecept. MvH Gudrun
Tror jag bakat den här kakan fyra gånger på två veckor. Har blivit frågad om receptet av alla som smakat den! Tusen tack för ett nytt favorit-recept!
Super. Tack för ett snabbt svar !!
Ja, kakan går utmärkt att frysa!! Den smakar som nybakt när man tinar upp den i mikrougnen. :)
Hej tänkte höra om den går att frysa i någon dag eller ?? Låter supergott !!
Hej och tack för att du delade med dej av receptet. Hela familjen gillade kakan. Jag, som är kardemumma-freak, blandade i både kanel och kardemumma också. Trevlig sommar!
Gott,gott,gott!Har redan fått flera förfrågningar på receptet!
Kanon god
Tack alla för de fina kommentarerna! Det är så roligt att ni gillar receptet lika mycket som jag själv och mina vänner gör!
Suuuupergod! Behöver nog inte säga så mycket mer. Tack för ett underbart recept! 5 i betyg såklart.
Underbart god! Tack för ett kanonrecept!
Mycket gott recept, hade med mig den i går kväll och alla gillade den.
Mums! Den här kakan kommer jag absolut att baka igen. Full pott. Tack för receptet.
Denna kaka kommer jag att baka när jag vill bjuda med guldkant
God,basen i kakan påminner om toscakaka. Man kan med fördel byta ut kolatäcket mot toscatäcke. Min trettonåriga dotter tycker att den är enkel att baka. Ett enkelt och bra recept som kan rekommenderas även för unga.
Jättegod! Har gjort succé varenda gång! Inte vacker men god!
Som tur är så har jag ju blivit bjuden på denna kaka av bakerskan själv så jag ger högsta poäng. Åsa
mycket god kaka,, men jag hade i lite sirap ca 1msk för att få mer smak på glasyren blev toppen...
De fina kommentarerna i gästboken styrker endast mitt misslyckande. Kakan jag bakade såg inget i närheten ut som den på bilden... Men smaken av kakan var fantastisk! Saftig och mjuk. Kolan däremot förvandlades till knäck, och gjorde den aningens för söt för min smak. Men jag låter mig inte besegras, utan gör ett nytt försök. Utan kola! Tack för receptet! // J
Kakan är supergod, kan ätas med eller utan "sås". Är ännu godare dagen efter den är bakad.
jättegod
MUMS! Denna kommer jag att göra igen. Hösta betyg från mig.
Jättegod kaka , Maken blev salig den ska bakas igen
Vilken hit !! Nu är rabarbern i frysen slut så det är bara att vänta på färska. Hela familjen jublar när denna kaka bakas( även hunden) Tack för ett toppenrecept
Mycket god och annorlunda rabarberkaka. Tack för den!
Hej!Har bakat denna kakan idag, men vet du förra gången hade jag rabarber men idag testade jag med äpple och det blev lika gott
Jättegod kaka. Funkar med både "blaskig" och tjock kolasås över!
Jättegod!! En hit hemma hos mej. På tredje dagen när jag inte hade lust att baka själv,så bakade sonen. Nu för 4:e gången bakakas den hos oss denna vecka. Har funderat på att lägga kalla jordgubbar på den när den har svalnat.
Jag har bakat ganska mycket med rabarber men denna kakan blir en favorit! Hade lite smuldeg (crumble) på havregryn över sedan tidigare bak som jag fördelade ovanpå kolasåsen. Körde sedan en stund med grilleffekt under slutgräddningen. Blev jättegod krispig kontrast till den mjuka kakan. Kolasåsen blev finfin på matlagningsgrädde.
Full poäng för denna kaka, tack för receptet!
Jättegod. Bakat kakan två gånger denna veckan, strykande åtgång!
God, möjligen lite för söt. Nästa gång ska jag pröva med fler och större rabarberbitar
SUPER GOD!! Var nästan ännu godare dagen efter:) Äntligen vet jag vad jag ska göra av mina rabarber.
Vet inte om jag gjorde något fel med kakan men jag tyckte inte den blev speciellt god. Blir nog inte bakad fler gånger.
Lätt att göra och underbart god. Har aldrig utnyttjat rabarberplantan i min trädgård men nu har det blivit ändring på det . Har bjudit på kakan och alla vill ha receptet. Perfekt!
Fantastiskt god, även utan kola-glasyren.
Så måste du få 5 poäng igen ,den bakades omigen och blev strålande fin
mmarabou ..... din kaka är som den låter .SUPERGOD. Jag har gjort den på begäran idag igen och samma fina resultat ! la i några svarta vinbär på prov och det blev oxå en hit med rabarbern ..... kolasåsen gick finfint att koka upp på mjölk istället för grädde .... man tar ju vad man har
Säkrast är nog om ni smörjer formen....jag hade glömt skriva det i receptet. Hoppas ingen haft problem att få kakan ur formen nu! :)
Ett förtydligande av min tidigare kommentar om den goda kakan kommer här :-) Form behövs men den behöver inte smörjas med något matfett. Superenkel att göra, jiipie!
Men så snabbt denna goda kaka blev gjord! Ingen form som behöver smörjas utan endast lite kokning av den goda kolasåsen.
Från bottenav mitt hjärta - VÄRLDENS GODASTE KAKA! "azlan_lena " bakade och jag åt upp halva kakan själv. Tusen tusen tack för detta underbara recept !!!
Jättegod !! den ska jag göra fler gånger!
denna sommarmorgon var den perfekta för att pröva denna kakan . Du får 2x10 poäng för den blev vacker , den blev stor o fin och den smakade alldeles förträffligt .
Hej alla! Kakan är jättegod som den är, behövs ingen grädde eller vaniljsås till, men om ni vill ha det går det säkert bra!
verkar superdupergod denna ska jag spara och defeniivt göra någongång men går det att andvända bär också??
vad serverar du till kakan, vaniljvisp, grädde???
Mmmmm,jag säger bara mmm, mmarabou, har lagat kakan, supergod.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…