Johannas toppengoda chokladtårta

En makalös god chokladtårta med en underbart lagom kladdig botten och över det en fantastisk glasyr som smälter i munnen. Tårtan är mycket enkel att göra då det inte krävs så många ingredienser. Den älskas av alla, både stora och små - det enda problemet är att det är svårt att låta bli att ta lite för mycket..

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 250 g mörk choklad (förslagsvis 56 % kakao)
  • 250 g smör
  • 6 ägg
  • 2 3/4 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • Glasyr:
  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad (förslagsvis 70 % kakao)
  • 50 g honung = knappt ½ dl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C. Finhacka chokladen. Smält smöret och häll över chokladen. Rör om tills dess att chokladen smält. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ned smeten i den smälta chokladen. Vänd ned siktat vetemjöl. Smöra en form (ca 26 cm i diameter) och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25-30 minuter. OBS! Kakan ska ej vara helt genomgräddad. Låt kakan svalna i formen och ställ sedan in den i frysen i 1 timme för att stelna.
  2. Glasyr:
  3. Finhacka chokladen. Häll smält smör över och rör om tills chokladen smält. Rör sedan ner honungen. Låt glasyren stelna en aning innan den breds ut i ett jämnt lager över hela tårtan.
  4. Till severing:
  5. Denna kaka är otroligt god att serveras bara i sig själv, men om man känner för att servera den tillsammans med något är en härlig fruktsallad perfekt. Sjölj, skiva och hacka frukterna och blanda ner alltsammans i en vacker skål tillsammans med några matskedar apelsinjuice.
  6. Servera chokladtårtan tillsammans med fruktsalladen och vispad grädde!

Kommentarer

Jag hade en betydligt högre form, bör jag grädda den längre i ugnen då?
Den var kanon god. Följde receptet helt, lagomt krämig. Kommer att bjuda på den fler gånger, gärna druvor till.
Denna tårtan var hur god som helst! Perfekt med mixade hallon.
Jag fick den här som dessert hos en kompis i fredags - och den var helt suverän!!! Jag ska helt klart försöka göra den själv :)
Med tanke på tårtans bra kommentarer så måste jag misslyckats rejält. Den blev som gelé för mig och smakade metall. Ledsen, inget bra betyg från min sida.
Låter väldigt smarrigt! Jag har bara en fråga. Ungefär hur lång tid tar det för tårtan att tina? Tacksam för svar <3
Wow vilken smarrig kaka!! Med otroliga mängder smör i :-) kommer def. göras igen!
Fantastiskt god tårta och lätt att baka!
Vad härligt att höra tårtan blev så lyckad. Den är verkligen underbart chokladig :)
Väldigt god tårta! Gjorde den nyårsafton. Och eftersom jag skulle ha laktosallergiker på besök använde jag 70% choklad till både kaka och glasyr. Hade i lite laktosfri grädde i kaksmeten för att den inte skulle bli för skarp i smaken. Men det hade jag nog inte behövt. Dock får jag nog ha kakan inne kortare tid nästa gång eftersom den inte blev så kladdig som jag hade hoppats på. Tack för receptet.
Himmel så god denna e :)
Tårtan är godast om den är helt tinad. Självklart kan den stå i frysen över natten om du tar ut den så att den hinner tina helt innan den ska serveras. Annars kan tårtan förvaras i kylen över natten.
Jag undrar om tårtan ska vara helt tinad när den serveras? Kan den stå i frysen hela natten och sedan tas fram och förberedas? Hälsningar M
SUPERGOD:
Det fungerar alldeles utmärkt med annan choklad än blockchoklad, i ursprungs receptet står det att man ska ha i mörk blockchoklad, men precis som dig tycker jag inte att det ger bakverk en god smak så jag använder oftast 56-70% choklad istället. Oftast använder jag 56% choklad till själva tårtan och sedan 70% choklad till glasyren.
Går det att byta ut blockchokladen mot mörk choklad med hög kakaohalt fast i mindre mängd? Blockchoklad smakar fullkomligt vidrigt.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…