Jordgubbsmoussetårta

En lätt, elegant sockerkaksbotten, utan bakpulver, fylld med fruktig och läskande jordgubbsmousse! Den är värd allt vispande den kräver, och det behövs kraft i armen för att få moussen riktigt fluffig! Den går givetvis lika bra att göra på färska bär, så det blir en åretrunt-tårta!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Tårtbotten:
  • 60 g smör
  • 4 ägg
  • 1 krm salt
  • 125 g socker
  • 125 g mjöl
  • Ev några droppar saft eller likör att fukta tårtbotten med
  • Jordgubbsmousse:
  • 400 g djupfrysta jordgubbar (helst torrsockrade hela bär)
  • 5 blad gelatin
  • Sockerlag:
  • 100 g socker
  • 5 msk vatten
  • Dekor:
  • 5-6 hela jordgubbar
  • 2 msk vinbärsgelé

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en tårtform eller stekpanna som är 21-23 cm i diameter. Klipp till en rundel av smörpapper till bottnen och smöra även den väl.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker mycket vitt och pösigt. Den lilla nypan salt bidrar till att bryta ned äggens konsistens och får dem att gå upp bättre. Sikta mjölet och vänd ned det i ägg-sockersmeten med snabba, kraftiga tag från mitten av bunken ut mot sidorna. Snurra bunken hela tiden med andra handen. Tillsätt det smälta, avsvalnade smöret och arbeta in det på samma sätt.
  3. Fyll formen och bred ut smeten mot kanterna, så att det bildas en grop i mitten. Då jäser kakan upp jämnare i gräddningen. Grädda tårtbottnen 25-30 minuter eller tills den är guldgul och reser sig vid lätt tryck. När den är färdiggräddad lossas den försiktigt runt kanterna med kniv och stjälps upp på bakgaller för att svalna. Dela den sedan i tre bottnar.
  4. Jordgubbsmoussen gör du medan kakan gräddas. Koka en sockerlag av 100 g socker och 5 msk vatten. Den ska bli simmig men inte brun. Blöt upp gelatinbladen, krama ur dem och låt dem smälta i den varma sockerlagen.
  5. Mosa jordgubbarna med en träsked genom en nätsil, så de små svarta prickarna kommer bort. Håll silen över kastrullen med sockerlag, så blandas ingredienserna till moussen direkt. Rör om och vispa sedan kastrullen med moussen i en bunke med kallt vatten, gärna med isbitar. Det tar 20-30 minuter! Men det är värt det ... När man känner att moussen börjar stelna är det dags att breda den mellan tårtbottnarna och över tårtan.
  6. Lägg bottnarna efterhand på en papprundel, då går det lätt att lyfta tårtan för att breda ut moussen på sidorna också. Låt moussen stelna litet innan de halverade jordgubbarna läggs ut i mönster.
  7. Smält vinbärsgeléet och pensla det över jordgubbarna, så de håller sig glansiga och vackra.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@pirkko

Finsk sima

I Finland gör man sima och munkar till första maj. Detta är en porlande dryck till varma sommardagar och förr i tiden vi hade…