Kalastårta med blåbärsmousse och ahlgrensbilfluff

En smaskig smakkombination som passar så väl stora som små: Ljusa bottnar med blåbärsmousse och Ahlgrensbilarfluff, spacklad med smörkräm och dekorerad med marsipan och sockerpasta.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Tårtbotten:
  • 5 st ägg
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl,
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Blåbärsmousse:
  • 2 dl grädde
  • 2 dl blåbär
  • 2-3 msk florsocker
  • 2-3 gelatinblad
  • Alhgrensbilfluff:
  • 80 g godis
  • 3 dl grädde
  • Smörkräm:
  • 250 g riktigt smör
  • 180 g florsocker
  • 2-3 äggulor
  • 1-2 msk mjölk

Gör så här

  1. Tårtbottnar:
  2. Vispa ägg+socker
  3. Blanda i mjölblandningen
  4. Grädda ca 40 min 175 grader i en smörad och brödad springform i ugnen.
  5. Blåbärsmousse:
  6. Lägg gelatinet i blöt i fem minuter.
  7. Vispa grädde och florsocker.
  8. Värm hälften av blåbären i en kastrull med gelatinet.
  9. Rör samman.
  10. Ahlgrensbilarfluff:
  11. Klipp godiset i mindre bitar. Smält i grädde på låg värme i en kastrull
  12. Det får EJ koka. Ställ i kylen över natten och vispa som vanlig grädde dagen efter.
  13. Smörkräm:
  14. Alla ingredienser skall vara rumsvarma.
  15. Vispa smöret med florsockret och smaksättningen, mjukt, vitt och luftigt.
  16. Häll i mjölken. Lite i tagen tills smörkrämen känns lätt och luftig.
  17. Tillsätt till sist äggulorna och vispa med dem en stund så smörkrämen får en fluffig konsistens.
  18. 2-3 timmar i kylen
  19. Det som inte går åt kan du lätt frysa in och använda en annan gång.
  20. Lägg helst ihop tårtan dagen innan så den får stå och gotta sig. Spackla även på smörkrämen. Låt den med fördel vara i en springform med plastfolie över. Då kan ni dra åt folien så den får den formen ni vill ha ex rundade kanter.
  21. Dekorarea tårtan med valfria dekorationer. Jag har valt marsipan täcke och sockerpasta.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…