Kall ostpaj på örtbotten

Det knapriga och kryddiga pajskalet passar mycket bra till den pikanta ostfyllningen i det här receptet. När det gäller garneringen kan du låta fantasin flöda. Prova t ex med klippt krasse, gurkskivor eller riven morot.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajbotten:
  • 2 persiljekvistar
  • 1 dillkvist
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl keso
  • 1 ägg
  • 1 msk olja + olja till formen
  • 1 msk tomatpuré
  • Fyllning:
  • 2 schalottenlökar
  • 10 soltorkade tomater
  • 200 g färskost, t ex philadelphia
  • 2,5 dl lätt kesella
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Övrigt:
  • 10 cocktailtomater
  • 2 stora champinjoner

Gör så här

  1. Hacka persiljebladen och dillvipporna fint. Skala och pressa vitlöksklyftan. Blanda mjöl och salt i en stor skål. Vispa ihop keso, ägg, olja och tomatpuré. Blanda örterna, vitlöken och kesoblandningen med mjölet och arbeta samman till en deg.
  2. Sätt ugnen på 200º C och smörj en pajform, ca 25 cm i diameter, med olja. Tryck ut degen i formen så att pajen får en 2 cm hög kant. Stick hål i pajbotten med en gaffel och grädda 30 min tills pajbotten är gyllene. Låt svalna minst 1 tim.
  3. Skala och hacka schalottenlökarna. Strimla de soltorkade tomaterna fint. Rör ihop färskost och kesella och blanda ner schalottenlöken och de torkade tomaterna. Krydda rejält med salt och peppar.
  4. Bred ostkrämen på pajbotten och släta till ytan. Skölj, ansa och halvera tomaterna. Borsta av champinjonerna och skiva dem fint. Dekorera ostfyllningen med tomater och champinjoner. Täck över med plastfolie och ställ in i kylen minst 30 min före servering.
  5. Receptvariant:
  6. Det är också gott att krydda ostblandningen med 1 tsk paprikapulver och blanda ner en halv grön paprika, mycket fint tärnad. Garnera med paprika i ringar eller strimlor och persilja.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr