Kålpudding à la Monika

Försvinnande god kålpudding. Servera gärna kokt potatis eller potatismos till. Mycket gott!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 2 dl kokt matris
  • 1-2 msk ströbröd
  • 1 ½ msk potatismjöl
  • 4 dl mjölk
  • Ca 1 ½ -2 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • Vitpeppar (nymald)
  • 2 krm svartpeppar, krossad
  • Ca 1 kg vitkål
  • 1 dl vatten
  • ½ msk kalvfond
  • 4-5 msk smör, till stekningen av kålen och till formen
  • 1 msk ljus sirap, till stekningen av kålen
  • 1 msk ljus sirap, att ringla över kålpuddingen
  • Sås:
  • 3-4 dl steksky, från kålpuddingen
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • Salt, efter smak
  • Vitpeppar, nymald
  • ½ -1 krm kryddpeppar
  • 1 ½ tsk strösocker
  • Guldsoya för färgens skull
  • Maizenamjöl
  • Tillbehör:
  • Ca 1,2 kg potatis
  • Lingonsylt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kok matriset och låt det svalna.
  3. Skär bort den grova stocken och ta bort de yttersta bladen från kålen. Skär kålen i tunna strimlor. Riv löken.
  4. Bryn den strimlade kålen mjuk i smör, på medelvärme i en stor stekgryta. Passa noga och rör ofta så att kålen inte blir bränd. Tillsätt sirap mot slutet av stekningen.
  5. Undert tiden du bryner kålen, så rör du ihop färsen.
  6. Lägg köttfärsen i en stor skål.
  7. Blanda i riven lök, mjölk, kokt ris, ägg, ströbröd, potatismjöl, salt, socker och peppar och rör om väl.
  8. OBS! Det skall vara en lös färs.
  9. Smörj en ugnsform. Lägg hälften av den brynta kålen i botten av formen. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Blanda vatten och kalvfond. Ös lite vatten/fond blandningen runt kålpuddingen. Stringla över lite sirap.
  10. Grädda i ugnen ca 45 min tills kålen fått fin färg och färsen är genomstekt. OBS! Täck kålpuddingen med ugnsfolie i slutet om det behövs.
  11. Servera med kokt potatis eller potatismos och lingonsylt.

Kommentarer

det var super gott högsta poäng mvh monica
Det här var ett supersmarrigt recept, tonårsdottern och hennes kompis åt med god aptit! Tack!
Hej Monika, Tack för ett jätte gott recept på kålpudding, lagade efter receptet i går kväll och det blev riktigt lyckat. / Stockbysmatängel
Tyckte inte om löksmaken i puddingen.
Tyckte inte om löksmaken i puddingen.
Sååå himelskt god!! Tom mina barn på 4 & 5 år åt utan protester vilket de INTE brukar göra när det är kål !! Helt klar 5:a från oss :)
Re Glitterfia och andra som inte gillar söt mat... För mig är sötman perfekt i kålpuddingen... Men det är ju olika hur söt man vill ha maten, så om du inte gillar sött, så minska sirapen, eller uteslut sirapen helt och hållet.
Konsistensen på kålpuddingen blev jättebra och det var perfekta mått men jösses vad sött.
Mums, vad gott det blev. Den här kålpuddingen kommer vara en favorit i vårat kök länge fram över. Det fattas några rader i receptets beskrivning, så visst får man tänka till lite själv, men vad spelar det för roll när det blir så gott.
Underbart god, ägget o potatismjölet o riset blandade jag med blandningen och löken stekte jag med kålen. Kommer absolut att göra denna igen.
Vad gör jag med löken?
Stekte vitkålen 45 minuter, rörde och rörde tills den blev alldeles mjuk och gyllene. Å det blev den godaste kålpudding jag ätit. Fick en 5a av oss alla här. Tack för ett kanon recept! Hälsningar mili
Stekte vitkålen 45 minuter, rörde och rörde tills den blev alldeles mjuk och gyllene. Å det blev den godaste kålpudding jag ätit. Fick en 5a av oss alla här. Tack för ett kanon recept! Hälsningar mili
Riset ska väl blandas med färsen? Hittar inte det i beskrivningen... Det låter jättegott!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…