Kardemummabullar på dinkel

Receptet bygger på den berömda konditorn Jan Heeds vetedeg. Det lite speciellt sättet att baka bullarna på ger en underbar smak och konsistens som inte liknar vanliga bullar. Känslan av lyxiga kardemummabullar man bara hittar på konditoriet.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Fördeg/raskdeg:
  • 700 g dinkelmjöl siktad
  • 25 g socker
  • 75 g jäst
  • 500 g fet mjölk (3 % el gammaldags)
  • Bortgörning:
  • 175 g socker
  • 10 g salt
  • 1 ägg
  • 20 g nystött kardemumma
  • 500 g vetemjöl special
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning:
  • Smör
  • Socker
  • Nystött kardemumma

Gör så här

  1. Fördeg/raskdeg:
  2. Lös jästen i mjölken, som kan vara runt rumstemp. Kör allt på låg fart i 10 minuter i degblandaren. Låt jäsa till dubbel storlek 30-60 minuter.
  3. Bortgörning:
  4. Kör fördegen + allt UTOM salt och smör på låg fart i 5 minuter. Tillsätt saltet och dutta i smör i små klickar.
  5. Kör på medelfart i 10 minuter.
  6. Låt vila i 30 minuter. Dela degen i tre bitar, rundriv och låt vila 5 minuter.
  7. Kavla ut degen till en platta. Bred på rikligt med smör. Strö över så mycket socker du vill ha. Avsluta med kardemumman. Att stöta kardemummakärnor i en mortel ger mycket mer och godare smak än färdigmalen.
  8. Vi plattan dubbel och skär ca 2-3 cm remsor som du tvinnar till snurror. Eller rulla ihop som en rulltårta och skär 2-3 cm bitar. Lägg i stora muffinsformar och ställ på en plåt. Bullarna ska jäsa ordentligt, ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg och på med pärlsocker.
  9. Baka av i 225 grader tills dom fått fin färg, ca 8-10 minuter

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…