Karelska piroger

Piroger som skall avnjutas med rejält med äggsmör på!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Fyllning:
  • ½ l vatten
  • 3 dl grötris
  • 9 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • Pirogdeg:
  • 2 dl kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • 3½ dl rågmjöl
  • 1½ dl vetemjöl
  • Pensling:
  • 1 dl mjölk
  • 50 g smör

Gör så här

  1. 1. Koka riset tills vattnet sugits upp. Tillsätt mjölken och koka några minuter under omrörning. Minska på värmen och koka gröten färdig ca 40 min. Rör om då och då. Den färdiga gröten skall vara ganska tjock. Tillsätt saltet och låt gröten kallna.
  2. 2. Till degen blandas salt och mjöl i det kalla vattnet. Knåda degen smidig. Forma degen till en jämn längd och dela den i ca 20 bitar. Rulla bitarna till bollar och platta till dem till små kakor. Kavla varje kaka till en tunn platta.
  3. 3. Lägg en klick gröt mitt på varje kaka och bred ut den ända till kortsidorna. Vecka ihop kanterna.
  4. 4. Grädda i 300 grader ca 15 - 20 min. Fukta pirogerna på båda sidorna med kokande, het smör/mjölk-blandning. Rada pirogerna på varandra och täck dem med smörpapper och en handduk.
  5. Karelska piroger serveras med äggsmör - hårdkokta ägg som blandats med smör!

Kommentarer

har fått ett liknande recept av en finsk vän, fast hon använde potatismos. Jag brukar använda överblivet potatismos smaksatt med bacon och lök. Och mycket äggsmör på.Ungarna brukar äta tills de storknar .Går bar att frysa för att ha med sig i lunch lådan med äggsmöret brevid.
Tack nu skall jag överaska min fru med dessa goda piroger.
MMMMMMMMMMMM va gott Maria! Längtar till julen då ska jag baka såna här! Har ett eget recept men ska ta och testa ditt i år!
Jag hade smakat Karelska piroger hos min mormor och älskade väldigt mycket av dessa härliga piroger! Därför ville jag också hitta en recept och prova att laga dem min själv.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…