Kladdkaka dinkel

En god kaka med lägre GI.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2½ dl strösocker
  • 4 rutor 70 % choklad, gärna med hallonsmak
  • 2 ägg
  • 1½ dl siktat dinkel/speltmjöl (90 g)
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Bröa gärna med havrekli
  2. Smält smöret i en kastrull. Smält ner chokladbitarna. Rör ner sockret och rör om ordentligt. Tag kastrullen från värmen. Rör ner äggen och blanda väl.
  3. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör därefter ner mjölblandningen i kastrullen. Blanda väl.
  4. Häll smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
  5. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Lägg kakan på ett serveringsfat.
  6. Servera med glass eller grädde och frukt. Hallon är väldigt gott till.

Kommentarer

"En god kaka med lägre GI". Lägre GI än vad? I min kladdkaka har jag aldrig så mycket som 2,5 dl socker! Och det är tyvärr en myt att dinkel har lägre GI än vanligt vetemjöl i samma malningsgrad. Det är nämligen malningsgraden som avgör GI inte mjölsorten. Så grahamsmjöl = vetemjöl med klidelar har lägre GI än siktad dinkel. Så mitt tips till "en god kaka med lägre GI" är att dra ner sockermängden till 1,5 dl, öka kakaon till 4 msk och använd grahamsmjöl istället, alternativt att göra en utan mjöl (jo det finns kladdkakerecept utan mjöl, dvs ännu lägre GI). Annars är ju tanken god med att byta ut vetemjöl mot dinkel/spelt eftersom det ger saftigare kaka/bröd, godare och nyttigare (näringsmässigt). Lycka till.
Den här är supergod!
Den här är supergod!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…