Kladdkaka med whiskysås

Varianter av chokladkladdkaka finns det många. Den här med apelsinmarmelad är något alldeles extra. Om kakan får vila blir den extra god. Servera med den goda whiskysåsen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 200 g mörk choklad, 70%
  • 200 g bitter apelsinmarmelad
  • 2 ¼ dl socker
  • En nypa salt
  • 5 ägg (delas på vitor och gulor)
  • Drygt 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Till såsen:
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g brunt råsocker eller
  • mörkt muscovadosocker
  • 50 g smör
  • 4 cl whisky

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 ºC.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Bryt chokladen i bitar och smält den under omrörning i det varma smöret. Blanda i marmeladen, sockret, saltet och äggulorna och rör till en jämn smet.
  3. För ner mjölet blandat med bakpulvret.
  4. Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner dem i chokladsmeten. Klä botten av en 22 cm springform med bakplåtspapper.
  5. Häll i smeten och grädda kakan i ca 30 minuter. Passa den noga mot slutet så den inte blir för torr.
  6. Låt svalna i formen.
  7. Gör såsen under tiden. Värm grädde, råsocker och smör i en tjockbottnad kastrull och låt koka ihop till en simmig sås på svag värme.
  8. Smaksätt med whiskyn på slutet.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept