Klassiska Bullar

Smarriga bullar som hör oss svenskar till! Kan enkelt varieras i fyllnningen. ca. 40 st

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 tsk stött kardemumma
  • 14 – 15 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • kanel eller vaniljocker
  • Garnering:
  • 1 uppvispat ägg
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervärme.
  3. Häll degspadet över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl.
  4. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  5. Sätt ugnen på 225°.
  6. Rör under tiden ihop smör och socker till fyllningen.
  7. Arbeta den jästa degen på lätt mjölat bakbord.
  8. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x45 cm.
  9. Fördela smör & socker-blandningen på rektanglarna ph strö över kanel eller vaniljsocker.
  10. Vik långsidorna mot varandra. Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor.
  11. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar.
  12. Lägg dem på plåtar med bakplåtspappe och låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  13. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
  14. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.
  15. -Variationer:
  16. Mandelbullar: Tillsätt 100 g finhackad mandel eller mandelmassa i fyllningen.
  17. Kardemummabullar: Byt ut kanelen i fyllningen mot mald kardemumma.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…