Knäck

Riktigt snabblagad knäck med god smak

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • ¾ dl skalad hackad sötmandel

Gör så här

  1. Blanda vispgrädde, sirap och socker i en stor kastrull. Koka upp utan lock på styrka/värme 6. Så snart knäcken börjar koka, sänk till styrka 4 och koka kraftigt utan lock i 10-20 minuter. Gör kulprovet. (Om kastrullen har diameter 21 cm, koka i exakt 12 minuter när smeten väl har börjat koka). Tillsätt den skållade, hackade sötmandeln. Häll upp smeten i knäckformar med hjälp av två teskedar.

Kommentarer

Jag har använt Arlas vispgrädde. Tycker det blir bäst. Har testat med andra märken - smaken är densamma men koktiden blir något längre.
Hej! Nej, knäcken kör jag på känsla. Men det blir gott både med lite mjukare/ segare och en hård som du måste suga på. Se till att du har en redigt stor kastrull. Jag droppar lite kola i ett glas vatten. Knäcken är klar när smeten i princip stelnar efter bara någon sekund i vattnet. Känn på smeten i botten av vattenglaset.
vet du vilken tempatur det bli när den uppnå kulprovet?
"Kulprov" är när du droppar lite kolasmet i ett glas med kallt vatten och kan forma en kula av kolan. Om kulan snabbt stelnar är knäcken färdig.
Det jag gillar bäst med detta recept är att det är för 200 personer. :-)
hej,jag undrar vad kulprovet är hihi ;P
Hej! Efter att du hällt upp knäcken i formar, häll fullt med ljummet vatten i kastrullen och låt stå typ 10 minuter. Då går det riktigt lätt att diska! Lycka till.
hej,det är säkert gott. Jag har inte provat göra knäck än, men jag undrar om smeten släpper kastrullen efter att den har kokat.. för det kanske blir litelite svårt att diska. Eller??
Det är mer sirap i detta recept än i många andra knäckrecept. Det får knäcken att stelna snabbt. Använd en riktigt stor kastrull. Min är 16-17 cm hög, och 21 cm vid. Sänk värmen till fyran när smeten börjar koka, men det ska ändå koka kraftigt och bubbla. Rör om då och då, men du behöver inte röra hela tiden. Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig. Vill du att knäcken ska bli riktigt hård, så vänta tills smeten stelnar med detsamma du släpper ner några droppar i vattenglaset.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…