Knäckrutor

Mycket lättbakad men lyxig kaka. Supergod. Ät den som den är till en kopp kaffe. Med en klick grädde till blir det värsta kondiskakan.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Kaka:
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • ½ dl vispgrädde
  • Glasyr:
  • 125 g skållad mandel
  • 150 g smör
  • 1½ dl råsocker
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 3/4 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175º.
  2. Klä en liten långpanna som mäter ca 25x35 cm med ett bakplåtspapper.
  3. Smält smöret och ställ det åt sidan att svalna.
  4. Vispa äggen och sockret riktigt vitt och pösigt.
  5. Sikta ner mjöl och bakpulvret och tillsätt grädden. Rör försiktigt smeten slät. Tillsätt till sist det avsvalnande smöret. Rör försiktigt smeten slät igen.
  6. Bred ut smeten i långpannan och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
  7. Hacka mandeln till glasyren.
  8. Blanda med resten av ingredienserna i en kastrull. Sjud blandningen under omrörning och tar därefter kastrullen från värmen.
  9. Ta ut den nästan färdiggräddade kakan ur ugnen och bred på knäckglasyren. Ställ in kakan i ugnen igen men nu i mitten av ugnen och grädda ytterligare i 10-12 min eller tills ytan blir gyllenbrun.
  10. Låt kakan svalna innan du skär den i rutor..

Kommentarer

En mycket god kaka. Ett plus för att du angivit måttet på långpannan. Högsta betyg. Tack för ett bra recept.
Supergod kaka..
Tack ni båda för att ni kommenterade dem :-)
Jättegoda kakor!
Jättegoda kakor!

Liknande recept