Köttbullar med potatismos och gräddsås

En riktig husmanskost.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Köttbullar :
  • 400g nötfärs
  • 1 riven gul lök
  • 1 tsk soja
  • 2 små kokta rivna potatisar
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • Salt
  • Peppar
  • Potatismos :
  • 6 stora mjöliga potatisar
  • Ca 1 ½ dl grädde eller mjölk
  • 100 g smör
  • Salt
  • Peppar, gärna vitpeppar
  • Gräddsås :
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 oxbuljongtärning
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk svartvinbärsgelé
  • Mald svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda löken, grädden,sojan, potatisen och kryddorna innan färsen tillsätts. Smeten skall vara rätt saftig (nästan svåra att rulla) annars späd på med mer grädde, stek i smör
  2. Koka dom skalade potatisarna i en stor kastrull med saltat vatten. Häll av vattnet när de är tillräckligt mjuka för att pressas, cirka 15 minuter. Tryck potatisarna genom en potatispress.
  3. Värm gärna mjölken/grädden något i en kastrull eller i mikrovågsugnen. Rör sedan i mjölken och smöret med en slev.
  4. Smaka av med salt och peppar
  5. Häll grädde i samma panna som köttbullarna,häll i dom övriga ingredienserna och låt puttra någon minut.
  6. Smaka av med svartpeppar.
  7. Servera med svartvinbärsgelé eller lingonsylt.
  8. Om du vill ha dragonsås,så tillsätter du bara torkad dragon i såsen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Sveriges bäst prisatta Chianti! 1L för 99 kr
99 kr