Köttfärspirog med örter och piripiri

Tar lite tid att göra men så praktiskt och gott att ha på lut i frysen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pirogdeg:
  • 50 g jäst
  • 300 g smör eller margarin
  • 6 dl mjölk
  • 4 st ägg
  • 2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • Drygt 2 liter vetemjöl
  • Fyllning:
  • 4 st stora gula lökar
  • 1 kg vitkål
  • 1 kg blandfärs
  • 5 msk kinesisk soja
  • 5 msk dijonsenap
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 msk franska örter
  • 1 tsk stötta torkade piripiri
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Pensling:
  • 1 ägg
  • Sesamfrö

Gör så här

  1. Skala och hacka löken, strimla vitkålen fint och fräs i en stor gryta. Tillsätt färsen och fräs med. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Tänk på att sojan är salt så var försiktig.
  2. Låt fyllningen svalna.
  3. Pirogdegen:
  4. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt allt bli fingervarmt. Smula jästen i degbunke och tillsätt lite av vätskan och lös upp jästen. Häll i resten av vätskan. Tillsätt äggen samt salt och socker. Tillsätt vetemjölet och knåda i bakmaskinen till en smidig deg.
  5. Låt jäsa i 40 min.
  6. Värm ugnen till 225 g (220 g om varmluft).
  7. Ta upp den på mjölat bakbord och knåda den något. Dela i 32 st lika stor delar. (Dela först i 2 delar, sedan dessa i 2 och sedan dessa in4. Nu delar du alla degklumparna i 4 så blir det 32).
  8. Rulla ut dem till en bulle och kavla ut till en rund platta.
  9. Lägg i en ordentlig klick av fyllningen och vik över ena halvan och tryck ihop med "calzoneförslutning".
  10. Pensla med ägg och strö på sesamfrön. Grädda på bakpappersklädd plåt ca. 10 minuter i mitten av ugnen, plåt efter plåt allt medan du färdigställer pirogerna.
  11. Blir det fyllning över kan du frysa den och äta den som matlåda tillsammans med ris. Om det blir deg över gräddar du frallor av det.
  12. Servera med sallad och en kall sås på crème fraiche, salsa och sweet chilisås.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept