Köttfärspiroger

Härligt goda passar perfekt till picknick eller varför inte studentskivans kvälls snacks

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Deg:
  • 6 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 250 g margarin, kylskåps kallt
  • 1 ägg
  • ½ tsk ättiksprit
  • 2 msk vatten
  • Fyllning:
  • 250 g köttfärs, stekt i matfett
  • 1 hackad gul lök
  • 1 grovriven morot
  • 2-3 msk tomatpuré
  • salt och peppar
  • Pensling:
  • 1 uppvispat ägg

Gör så här

  1. Ugnstemperatur 225º
  2. Tillagning
  3. Blanda mjöl och salt i en bunke.
  4. Fördela matfettet i mjölet med fingertopparna.
  5. Vispa upp ägget och blanda det med ättika och vatten.
  6. Tillsätt blandningen och arbeta snabbt ihop till en deg.
  7. I matberedare blandas alla ingredienser på en gång.
  8. Låt degen vila övertäckt i kylskåp 1/2-1 timme. Den blir då lättare att kavla.
  9. Till lagning av fyllning:
  10. Stek vitlök och lök tillsammans, häll upp i en skål.
  11. Stek köttfärsen och morötterna.
  12. Blanda i lökblandningen och tomatpurén.
  13. Krydda efter smak med salt och peppar.
  14. Dela degen mitt itu. Kavla ut varje del till en ca 30×40 cm stor degplatta.
  15. Sporra eller skär ut rutor med ca 10 cm sida eller ta ut rundlar, ca 10 cm i diameter.
  16. Lägg en msk fyllning på varje pirog.
  17. Pensla kanterna med ägg, vik ihop och tryck till med en gaffel.
  18. Lägg pirogerna på ugnsplåt med bakplåts papper och pensla dem med uppvispat ägg .
  19. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…