Kolapaj med chokladtryffel

Denna lyxpaj smakar som en ljuvlig pralin - med en god kolakräm och himmelsk chokladtryffel.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 äggula
  • Fyllning:
  • En halv vaniljstång
  • 1 dl vispgrädde
  • 3/4 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 3 tsk farinsocker
  • 1 msk honung
  • 100 g osaltat smör
  • Mörk chokladtryffel:
  • 100 g mörk choklad
  • 150 g osaltat smör
  • Vit chokladtryffel:
  • 100 g vit choklad
  • 150 g osaltat smör
  • Tillbehör:
  • 2 spritsar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med mördegsbottnen:
  2. Mixa mjöl, smör, socker och äggulan i en matberedare eller hacka för hand tills
  3. ingredienserna bildar en degboll.
  4. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten.
  5. Grädda bottnen ca 20 minuter.
  6. Gör kolafyllningen: Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  7. Blanda fröna och stången med resten av ingredienserna, utom smöret, i en kastrull.
  8. Låt sjuda under omrörning på svag värme ca 25 minuter.
  9. Fiska upp vaniljstången och släng den.
  10. Tillsätt smöret. Låt kolan svalna något och häll den sedan i formen.
  11. Ställ pajen kallt i kylen.
  12. Gör tryffelsmeterna: Hacka den mörka chokladen i mindre bitar och smält den i en kastrull
  13. på svag värme tillsammans med smöret. Gör likadant med den vita chokladtryffeln.
  14. Häll de olika tryffelsmetarna i varsin sprits.
  15. Låt tryffeln stelna i kylen så att den inte rinner ut men fortfarande är mjuk.
  16. Spritsa ut de båda tryffelsorterna i ett fint mönster på den kalla
  17. kolafyllningen. Förvara pajen kallt.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…