Kolatårta

Kan även kallas knäcktårta, helt underbart god om man gillar knäck! Jag gör det med mandlar då jag är allergisk mot hasselnötter.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten:
  • 1,5 dl (100g) hasselnötskärnor
  • 75 g margarin
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • Kola:
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl sirap
  • 100 g margarin
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk kaffepulver (om önskas)

Gör så här

  1. Rör margarin och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget.
  2. Mal kärnorna och tillsätt.
  3. Lägg i en pajform (med eller utan avtagbar kant) och ha i ugnen 175 grader i ca 20 minuter.
  4. Blanda grädde, socker, sirap och 50 gram margarin i en kastrull. Låt sjuda ca 1 timme.
  5. Gör kulprovet och kolla om kolan är klar.
  6. När kolan är klar tillsätt resterande 50 gram margarin, vaniljpulver och eventuellt kaffepulver.
  7. Låt svalna.
  8. Häll över i formen.
  9. Låt stå i kylskåpet minst 2 timmar innan servering (längre tid = hårdare kola).
  10. OBS! Mjukas snabbt upp vid rumstemperatur.
  11. Tips:
  12. Gör dubbelsats botten om du har en stor pajform.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…