Krispig blåbärskaka

Ett gammal recept som håller än

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g hasselnötter
  • 5 1/4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk kanel
  • 1 3/4 dl råsocker
  • 150 g osaltat smör hackat
  • 2 rumsvarma ägg
  • 1 1/4 dl blåbärssylt
  • 4 tsk råsocker, extra
  • Färska blåbär till garnering

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en djup, rund bakform ca 20 cm i diameter lätt och täck bottnen med bakplåtspapper.
  2. Sprid ut hasselnötterna på en bakplåt och ugnsrosta dem i 5-10 minuter, eller tills de är lått gyllenbruna. Lägg hasselnötterna i en kökshandduk och gnid ordentligt så att skalet lossnar. Hacka nötterna grovt.
  3. Mixa mjöl, bakpulver, kanel, 1 3/4 dl råsocker, smör och hälften av hasselnötterna i en matberedare i korta intervaller tills allt är finhackat.
  4. Tillsätt äggen och mixa tills allt är ordentligt blandat. Tryck ut hälften av blandningen i botten på bakformen, och täck med ett lager sylt.
  5. Knåda in resten av hasselnötterna i den överblivna degen, och tryck ut degen i en jämnt lager ovanpå sylten.
  6. Strö över extra socker och grädda i 50 minuter, eller tills du kan sticka in en provsticka i mitten utan att den blir kladdig.
  7. Låt kakan vila i formen i 15 minuter. Stjälp sedan upp den på galler och låt den svalna helt.
  8. Garnera eventuellt med färska blåbär och servera med vispgrädde.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@alsing

Chokladbrulé

En perfekt avslutning på en fin middag. Serveras med fördel med dessertvinet Moscatel de Setúbal, 2002 från portugal. Varje gång jag bjuder på detta…