Kronans kaka

En klassisk dessertkaka med kokt potatis och mandel istället för mjöl.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 ½ dl sötmandel (ca 100 g)
  • 2 - 3 bittermandlar
  • 2 potatisar, kokta, kalla medelstora
  • 75 g margarin eller smör
  • ½ dl socker
  • 2 ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en slät rund form ca 1.5 liter.
  3. Mal mandeln oskållad.
  4. Riv potatisen fint.
  5. Rör rumsvarmt fett och socker poröst.
  6. Rör ner ett ägg i taget.
  7. Blanda ner mandeln och potatisen.
  8. Häll smeten i formen.
  9. I matberedare: Använd stålkniven.
  10. Hacka först mandeln.
  11. Tillsätt övriga ingredienser, fett och potatis i bitar.
  12. Blanda till en jämn smet.
  13. Häll smeten i formen.
  14. Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 min.
  15. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
  16. Servera kakan med grädde och sylt.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@emmalona

Emmas Moussaka

En smarrig grekisk middag som får en att längta bort till Medelhavets vackra stränder. Tar sin tid dock men som vi alla vet är…