Kryddlimpa

Skållat rågmjöl ger saftiga limpor. Att dessutom tillsätta russin, använda öl som degspad och att krydda med malda nejlikor gör brödet till något utöver det vanliga.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Dag 1:
  • 3 dl vatten
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • Dag 2:
  • ½ pkt jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 flaska lättöl
  • 1 dl vatten
  • 1 msk salt
  • ½ msk malda nejlikor
  • 1 dl russin
  • 5 dl rågsikt
  • 9-10 dl vetemjöl
  • Tillbehör:
  • 2 avlånga formar, ca 1½ liter

Gör så här

  1. Dag 1: Koka upp vattnet. Häll det över rågmjölet i en bunke. Rör om väl. Täck degbunken med plastfolie. Låt den stå i rumstemperatur cirka 12 timmar.
  2. Dag 2: Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt öl och vatten. Värm allt till fingervärme, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig.
  3. Tillsätt resten av degvätskan, skållat rågmjöl (från dag 1), salt, malda nejlikor, russin, rågsikt och nästan allt vetemjöl.
  4. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt cirka 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
  5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i två bitar. Forma dem till släta limpor. Smörj formarna och lägg limporna i dem. Nagga limporna. Låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Grädda limporna på galler i nedre delen av ugnen cirka 50 minuter. Låt dem kallna på galler inlindade i bakdukar.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…