Läcker pinjenötkola

Sega godbitar med rostade pinjenötter.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2½ dl mellangrädde
  • 50 g smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 1½ dl ljus sirap
  • 3/4 dl kakaopulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl pinjenötter

Gör så här

  1. Mät upp alla ingredienserna till kolasmeten utom nötterna i en kastrull. Värm upp under omrörning, låt smeten koka i ca 25 minuter.
  2. Smörj ett bakplåtspapper och forma det till en låda, ca 20x20 cm.
  3. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Rör om eller vicka på pannan med jämna mellanrum så att nötterna rostas jämnt gyllenbruna.
  4. Kontrollera med termometer om smeten är färdig, den ska vara 123-124 grader. Eller gör ett kolaprov (doppa en tesked i kolasmeten. Ställ skeden i ett glas kallt vatten. Om den kalla smeten går att rulla till en kula är smeten klar).
  5. Dra kastrullen från värmen och rör ner nötterna. Häll ut smeten i formen. Ställ kallt att stelna.
  6. Skär upp den kalla och stelnade kolan i mindre bitar. Vira gärna in bitarna i smörpapper.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…