Lättbakad vattenfranska

Stora, porösa bullar som lätt konkurrerar med de bästa bagerifranska. Det kommer att vattnas i munnen när du ser resultatet.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2½ msk potatismjöl
  • 4 + 1 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 3½ msk olja
  • 1 tsk salt
  • 12-12½ dl vetemjöl
  • Garnering:
  • Potatismjöl

Gör så här

  1. Rör ut potatismjölet i 4 dl kallt vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen svalna till 37 grader.
  2. Värm 1 dl vatten till 37 grader och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt sedan potatismjölredningen samt olja och salt.
  3. Arbeta in mjölet, spara lite till utbakningen och knåda degen blank och smidig. Täck över och låt degen jäsa 30 minuter. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Värm ugnen till 225-250 grader.
  4. Ta upp degen på lätt mjölad bänk, arbeta samman degen och dela den i 12 lika stora bitar. Forma ovala eller runda bullar och rulla dem i potatismjöl. Lägg bullarna på plåten, täck över och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  5. Grädda 12-15 minuter i ugnen. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Googlat & testat många recept på just fransbröd frallor men oftast aldrig blivit helt nöjd meen nu testa dessa nu på morgonen & oj så nöjd jag blev & sambon äntligen ett recept som just slår ut de man köper färdiga ;) Tackar för detta recept lätt en favorit som kommer användas flitigt här hemma :)
Tack för ett bra recept. Blev mycket goda och degen var mycket lättbakad. kommer att baka detta flera gånger
Brödet blev superfint och skorpan inte alls så hårt som det kan bli ibland! Degen i sig blev ganska lös! Fick sätta i mer mjöl för att degen skulle gå bearbeta men ändå var den lös - vilket var bra! TACK för ett bra recept!
Underbart recept. Jag skippade att rulla bullarna i potatismjöl i slutet utan penslade med ägg och strödde över vallmofrön istället innan de gräddades i ugnen. Blev de finaste bröden jag någonsin gjort :)
Jättegoda o enkla.
går det bra med matfett också
Mycket härliga lättbakade bullar . Barn och barnbarn lät sig väl smaka av de goda bullarna . vill verkligen rekomendera dem.
Så otroligt goda, vilket toppenbröd, du får betyg 5 av mig, högsta betyg. Tack för ett superrecept. mvh Tiol
Vilket toppenrecept!! Barnen trodde de var köpebröd!! Ett väldigt bra betyg. Kommer att baka dessa många gånger.
Jag har bakat dessa flera gånger nu och dom blir jättegod och är lätta att baka. Har även provat att strö riven ost på dem istället för att rulla dem i potatismjöl. Tack så mkt för ett nytt favoritrecept!
Blir det lika bra om man byter ut en del av vetemjölet mot fullkornsmjöl?
Fantastiskt goda frallor! Dom kommer jag att baka fler gånger.........
Toppengoda! De kommer jag att göra fler gånger.
De absolut bästa småfranska jag bakat. Kan slänga alla andra recept. Toppengoda!

Liknande recept

@marre73

Fläskgryta med sting

Leker med mat och hittade på detta, blev riktigt gott och är lätt att göra. Maten sköter sig själv i ugnen och man slipper…

@mafia

Kleftiko

Egenkomponerat recept på en rätt,som vi åt många gånger under vår övervintring på Cypern.