Lantbröd med havssalt

Nyttig och lättbakat bröd.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • ½ dl vetekross
  • ½ dl linfrön
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 50 g jäst
  • 4 + 2 dl vatten
  • 2 tsk havssalt
  • 25 g flytande margarin eller olja
  • 3½ dl rågsikt eller grahamsmjöl
  • ca 11 dl vetemjöl special

Gör så här

  1. Blötlägg vetekross, linfrö och havregryn i 2 dl vatten i 20 minuter.
  2. Lös jästen i 4 dl vatten (37 grader) och blanda med det blötlagda och resten av ingredienserna.
  3. Arbeta degen tills den känns smidig, minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  4. Låt jäsa i bunken under bakduk i ca 30 minuter.
  5. Ta upp degen på bakbordet och knåda den lätt, forma till två längder och lägg på plåt eller i 2 st 1½-litersformar.
  6. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
  7. Värm ugnen till 250 grader. Pensla bröden med vatten och snitta med tandad kniv.
  8. Sätt in i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda ca 30 minuter.
  9. Låt svalna på galler utan bakduk.

Kommentarer

Klippte ned aprikoser istället för vetekross. Kanske det berodde på den torkade frukten som det gick så lite av vetemjölet. Gott blev det och full pott med stjärnor/ kram Ps Penslade det gräddade brödet med sirapsvatten

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…