Leverpastej -Dansk Leverpostej – ”Den lille hüttemeiers Leverpostej”

Från ”Den Lille Hüttemeier” (1958). Fritt översatt från danskan och justerad efter inrådan av Allt om Mat av Thomas Gustafsson. Smörrebröd på dansk Leverpostej serveras ljummen på danskt grovbröd tillsammans med bacon, champignon, sky og agurk Tillbehör: Källarkall Carlsberg Hof och en Aalborgsnaps.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 gram svinlever (eller kalvlever)
  • 400 g späck (varav 100 g gärna får vara rökt)
  • 50 gram smör
  • 50 gram mjöl
  • 1 ½ deciliter vispgrädde
  • 1 ½ deciliter mjölk
  • 2 ägg
  • ½ lök
  • Några ansjovisar
  • 2 tsk salt
  • ½ tsk peppar
  • Några skivor bacon
  • 1-2 msk Cognac gör gott för smaken

Gör så här

  1. Gör så här:
  2. Rensa levern från eventuella hinnor.
  3. Kör lever och späck genom köttkvarnen 2 gånger.
  4. Kör även lök och ansjovis genom köttkvarnen.
  5. Smält smöret och pudra i mjölet. ”Samla ihop” och
  6. tillsätt mjölk och grädde lite i taget.
  7. Låt koka under några minuter under omrörning.
  8. Vispa i äggen ett i taget och tillsätt ansjovis, lök,
  9. salt och peppar.
  10. Tillsätt det malda späcket och låt smälta delvis.
  11. Rör i den malda levern.
  12. Smaka av och fördela sedan i välsmorda ugnsfasta formar.
  13. Fördela baconskivorna på pastejerna
  14. Baka leverpastejerna i vattenbad.
  15. Vattnet skall koka när pastejerna sätts i ugnen.
  16. Efter drygt 50 minuter är pastejerna klara

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…