Lyxig äppelkaka

Den här äppelkakan är ett mellanting mellan kaka och paj och passar utmärkt både till kaffet eller som dessert.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Mördeg:
  • 1 dl socker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • Fyllning 1:
  • 200 g mandelmassa
  • 1-2 msk vatten
  • 1 dl äppelcider
  • Fyllning 2:
  • 6-8 äpplen
  • 100 g mandelmassa
  • 4 msk socker
  • 1-2 msk kanel

Gör så här

  1. Ugn 200º.
  2. Blanda socker och mjöl till degen. Finfördela (gärna i matberedaren) fettet i blandningen. Arbeta snabbt ihop degen. Kläm ut degen i en form, ca 26 cm i diameter.
  3. Riv (200 g) mandelmassan och blanda med vatten och cider. Bred detta över mördegsbottnen.
  4. Kärna ur, skala och skär äpplena i klyftor. Lägg klyftorna i formen.
  5. Riv (100 g) mandelmassa och blanda den med socker och kanel. Strö blandningen över äpplena.
  6. Grädda kakan ca 20-25 minuter i mitten av ugnen. Låt den svalna och sikta över florsocker. Gott med glass, grädde eller vaniljsås till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…