Lyxiga äppellängder

Mandelmassa, äpplen och kanel fyller dessa saftiga längder. De går utmärkt att frysa om det blir något över.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • 1 krm salt
  • ½ dl råsocker
  • 4 äggulor
  • Drygt 7 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 4-6 äpplen, 600 g
  • 1 tsk mald kanel
  • Garnering:
  • 1 ägg
  • ½ dl flagad mandel

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna något. Tillsätt mjölken och rör om. Degspadet ska vara fingervarmt. Finfördela jästen i en bunke och häll på degspadet. Lös jästen, gärna med en vanlig visp.
  2. Tillsätt salt, socker, äggulor och mjöl. Arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand, tills degen släpper bunkens kant. Täck över och låt degen jäsa ca 30 minuter.
  3. Förbered fyllningen under tiden. Riv mandelmassan grovt och blanda med det rumsvarma smöret. Skala och kärna ur äpplena och skiva dem tunt. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en stor rektangel, 35x50 cm. Dela den mitt itu.
  4. Fördela mandelmassan på hälften av varje deghalva. Lägg äppelskivorna ovanpå och strö slutligen ½ tsk kanel på varje fyllning. Vik över den andra deghalvan och tryck till i kanten. Lägg längderna på bakpappersklädd plåt och snitta dem med en vass kniv. Låt dem jäsa ca 20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200°. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda på nedersta falsen ca 20 minuter. Låt svalna på bakgaller.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept