Mäktig chokladpaj

En god och mäktig chokladpaj toppad med hasselnötter.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 225 g smör eller margarin
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Fyllning:
  • 250 g mörk choklad, 70%
  • 2 ägg
  • 4 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 200 g osaltat smör, tärnat
  • 75-100 g hasselnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°C. Smörj en pajform (gärna en springform eller silikonform) som är runt 28 cm i diameter.
  2. Blanda ihop alla ingredienser.
  3. Lägg en tredjedel av pajdegen i kylskåpet i plastfolie. Resterande pajdeg trycks ut i pajformen. Ställ den i kylskåpet i ca 20 min.
  4. Grädda pajformen i ca 15 min, tills den blivit lite fast och eventuellt fått lite färg. Ta ut och låt svalna.
  5. Smält chokladen i en plastbunke i mikrovågsugnen. Ta ut och rör om ofta så den inte bränns.
  6. Vispa ihop ägg, äggulor och sockret i en skål, gärna över lite värme. Vispa tills smeten blivit ljusgul och fyrdubblad sin volym.
  7. Rör ner smörtärningar, en åt gången, i chokladsmeten. Vänd sedan ner äggsmeten tills det blir en välblandad smet. Rör/vänd så lite som möjligt, då minskar volymen.
  8. Grov hacka hasselnötterna.
  9. Häll chokladsmeten i pajskalet, strö över nötterna och grädda sedan i ca 10-15 min. Hela pajen ska bli fast, men inte torr.
  10. Låt pajen svalna och tag sedan ur den ur formen. Låt pajen stå i kylskåpet minst 1 timme före servering.
  11. (Receptet är lite stort, så använd gärna en lite större form)

Kommentarer

Vad ska man göra med pajdegen som blev kvar i kylskåpet? Ser inget galler på bilden.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…