Mammas havrekakor

Ett recept som gått i arv i några generationer. Jag fick det av min mamma.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 kkp havregryn
  • 1 kkp smör ca 150 gram
  • 1 kkp socker
  • 1 äggula
  • ½ kkp vetemjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 kkp = ca 1½ dl

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienserna på bakbordet i en hög.
  2. Arbeta ihop till en fast och sammanhängande deg.
  3. Tillsätt ev. mer mjöl.
  4. Forma till en rulle och skär i bitar som rullas till bollar och tryck till dem på mitten med tummen och lägg på plåt.
  5. Lägg inte för tätt de flyter ut en del. Provgrädda gärna en kaka först. Flyter den ut sänk värmen något eller tillsätt mer mjöl.
  6. Grädda i 175 grader i ca 10-13 minuter beroende på ugn.
  7. Vill man göra kakorna lite extra festliga doppar man halva kakan i smält blockchoklad.

Kommentarer

Hej. Undrar hur många kakor ca blir det? tack i förhand m.v.h sol-gun
Hej Ibanilsson! Vet du dina havrekakor liknar de som min mamma brukade baka. Hon hade tagit receptet från en gammal "Husmodern". Deras namn var Sabbs havrekakor och Sabbs stod för Sabbatsberg. Det kan hända, att hon hade russin eller korinter med i degen, Mamma gav mig receptet en gång, men nu är det borttappat. Det minns jag att hon ofta använde hjorthornssalt, när hon bakade småbrön. Tack för receptet. Nu ska jag försöka baka dem till påsk. Tua Skjäl, Vasa, Finland

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…