Mammas saffranskaka till första advent

Denna kaka har jag bakat till första advent i så många år att det blivit en tradition. Den är ett måste till glöggen för mina barn - som nu blivit vuxna och har egna barn. Hemligheten med uppskattningen är antagligen att den bara bjuds denna enda dag på året, trots att den är så vansinnigt god.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 hg smör
  • 1-2 paket saffran
  • 1 sockerbit
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Florsocker till garnering

Gör så här

  1. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en slät, rund form med löstagbar kant.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Stöt saffran i en mortel med en sockerbit.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Tillsätt saffran, smör och mjölk.
  6. Blanda mjölet med bakpulvret och rör försiktigt ner det i smeten.
  7. Häll smeten i formen.
  8. Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter.
  9. Sikta eventuellt över florsocker i julmönster när kakan ska serveras.

Kommentarer

Håller med övriga! Jättegod kaka som håller i flera dagar om man inte råkar äta upp den för snabbt ;)
Toppengod och så saftig! Kommer göras många gånger :)
Supergod kaka, jag har gjort den flera gånger under julen och den har blivit lika bra och god varje gång.
Lätt att baka, mycket saftig och god + hållbar!
Ett suveränt recept! Försökte lägga till det men fick det nekat. Men detta är ju identiskt så lägger till min bild här och sparar detta recept istället. Så hoppas jag alla som sparade min kaka hittar hit istället!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…